Què és la Carpeta Personal de Salut?

Estructura de la CPSLa Carpeta Personal de Salut (CPS) pretèn ser el lloc on tots puguem consultar les nostres dades d’història clínica generades en accedir als centres públics i concertats del Departament de Salut. El seu accés és protegit, jo diria extremadament protegit, i només si pot accedir si es disposa del certificat digital, o bé IdCAT o bé el DNIe . Tots dos mètodes requereixen anar personalment a validar la contrasenya personal, en el cas del DNIe, que és el que utilitzo jo, cal anar a una dependència de la Policia Nacional … tot plegat molt complicat.

Cal tenir un lector USB del DNI electrònic i instal.lar uns certificats digitals a l’ordinador. Difícil per usuaris no experts i, fins it tot si ets un usuari avançat costa molt de seguir el procés. La instal.lació és diferent per windows que per MAC (només funciona amb Firefox). Cal trobar un sistema diferent de certificació, per la gent gran, que són usuaris intensius dels serveis sanitaris, serà molt difícil de poder accedir a la seva CPS si no es troba una altra manera d’accedir-hi i/o poder donar accés a d’altres persones, com familiars o personal sanitari. Trobar un compromís entre la privacitat i la facilitat d’accés és un repte pel sistema actual.

Les dades de la CPS poden ser molt minses, dependrà del grau d’utilització dels serveis de salut. Per accedir cal tenir el Codi individual que consta a la targeta sanitària i tenir connectat a través d’un lector el DNIe, així com haver obtingut i tenir a mà, la paraula clau personal que validarà el DNIe amb el certificat. Senzill ? No gaire.

El sistema té molt potencial, cal però que poc a poc s’hi vagin introduint les dades i estigui accessible a tothom. Actualment està disponible per les poblaciones de Calella, Malgrat de Mar, Palafolls, Lloret de Mar, Mataró, Terrassa i Sabadell, tot esperant a finals d’any tenir cobertura per tot Catalunya.

El sistema pot ser molt útil i ajudar a la millor gestió de l’historial clínic de cada ú i, més a més, donar la informació al propietari, és a dir nosaltres. Possiblement un dels usos més interessants serà el coneixer les vacunacions i la consulta de la recepta electrònica, indicant els medicaments i la seva administració i reimprimir el Pla de Medicació receptat pel metge !

Segurament un día podrem accedir-hi fàcilment i des d’un telèfon mòbil.