Decàleg per a l’ús de webs de salut

Avui amb l’accés que tots tenim a internet, la recerca d’informació de salut es produeix cada vegada amb més freqüència. A Google trobem més de 864 millions d’entrades si busquem el terme “salud”en castellà i 34 milions en català ! La qualitat i característiques de les pàgines a internet amb contingut sanitari és molt variable i cal anar amb cura quan volem cercar informació sanitària correcte.

Per tal d’acreditar que els continguts de pàgines web dedicats a donar informació sobre aspectes sanitaris i de salut són correctes hi ha diferents iniciatives que atorguen un segell a la pàgina web.

El Col.legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) ha creat el segell Web Mèdica Acreditada (WMA).

El poder observar aquest segell en una pàgina web ens dóna garanties dels seus continguts i ens indica la clara identificació de la titularitat dels professionals. En cap moment la tecnologia ha de suplir els contactes personals, que són la base de la relació professional-pacient.

A WMA podeu trobar un índex de les web mèdiques acreditatedes i utilitzar un cercador per categories o paraula clau. També han editat conjuntament amb la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i l’Observatori de Comunicació i Salut de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) el “Decàleg de la informació sobre Salut de la Web : què hem de saber“, on s’exposen de forma senzilla i clara, les recomanacions en les que l’usuari ha de basar-se per utilitzar de forma adequada i responsable la informació sanitària obtinguda en Internet.

El punt 10 del decàleg és força clar :

  • “DAVANT DE QUALSEVOL DUBTE sobre la informació obtinguda en Internet i ABANS de PRENDRE DECISIONS que puguin afectar la vostra salut o la dels vostres familiars, CONSULTEU SEMPRE AMB EL SEU metge, farmacèutic, personal d’infermeria o altres professionals de salut que us aconsellaran adequadament.”

Alguns dels webs WMA acreditats :

També s’ha creat un altra segell WIS Web de interés sanitario , creada per PortalesMedicos.com El segell WIS també segueix uns criteris similars de valoració basats en l’interès científic, l’originalitat, la confidencialitat i l’ètica.

La relació convencional professional-pacient és un dels punts importants del codi ètic de WIS :

  • “Toda web de interés sanitario debe dejar claro que su función nunca sustituirá, sino que complementará la asistencia a los profesionales de la Salud que cada paciente y situación precisen.”

Alguns dels web WIS acreditats :

En blogs posteriors anirem afegint webs que considerem interessants i algunes indicacions sobre què hi podem trobar, moltes vegades no és tant senzill de trobar el que busquem i, fins i tot, podem quedar sobrepassats per un excés d’informació, o infoxicació.

En qualsevol cas, reiterem que no hem d’utlitzar la informació d’internet d’una manera autònoma, és molt recomanable sempre consultar amb el professional sanitari, el vostre metge, especialista o infermera de referència.