Avui parlem amb: Robert Barniol, llicenciat en educació física INEFC

Avui parlem amb Robert Barniol, és llicenciat per l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC) i exerceix al gimnàs de les Piscines Municipals Joan Serra de Sabadell que pertany a la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC).

Tots sabem que l’activitat física és una de les bases  més importants per gaudir de salut, per això en parlarem amb un expert com el Robert.

Què és INEFC? 

L’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya és un dels centres on ens formem els professionals universitaris de l’esport, sortim llicenciats en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport.

Quins beneficis té l’activitat física per la salut?

M’agradaria destacar que la salut no és l’absència de malaltia. L’esport i l’activitat física són les activitats que t’ajudaran a tenir un millor benestar físic, mental i social.

Els beneficis preventius de l’activitat física regular són, entre d’altres: metabòlics, cardiovasculars, respiratoris, gastrointestinals, osteoarticulars, musculars,
de prevenció de malalties oncològiques, neuropsicològics i de retardament de l’envelliment.

I, més a més des d’un punt de vista psicològic, els altres beneficis són: la millora del control de l’estrès, la reducció de l’ansietat, la reducció de la depressió, la millora del trastorns del somni, la millora de les funcions cognitives i l’augment de l’autoestima.

Què estàs fent actualment?

Estic fent diferents activitats : sóc tècnic esportiu a la sala de “fitness“, sóc monitor de ciclisme indoor -més conegut com “spinning“- i sóc tècnic aquàtic de cursets de natació per nens de 20 mesos fins a 14 anys. Tot això ho faig al gimnàs de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, a les Piscines Municipals Joan Serra de Sabadell.

Què és el que valoren més els nens i els pares quan els ensenyes a nedar?

Sobretot el tracte humà que es dóna als nens i als mateixos pares. El més important en el nostre treball al medi aquàtic és donar tranquil·litat i confiança als pares i als nens. Si un monitor obre la porta i els nens venen corrents cap a tu, amb un somriure immens i els braços oberts per abraçar-te … és el millor senyal que estàs fent un bon treball.

Jo no sóc esportista, mai he fet esport. Com puc començar a fer exercici?

Sobretot, PROGRESSIVAMENT, el cos necessita una adaptació progressiva a una activitat diferent a la que has realitzat els darrers anys . Un altre aspecte que considero molt important és la motivació, no hauríem de de realitzar una activitat física que no ens agradi.

Perquè hi ha tanta agressivitat a l’esport i, a vegades, encara més per part dels pares?

És important diferenciar l’agressivitat relacionada amb l’esport que pots experimentar com a practicant o espectador . Quan practiques esport, l’adrenalina que genera el cos de forma natural, sumada al possible estrès o problemes de la vida diària, pot fer que qualsevol espurna faci saltar una agressivitat desmesurada.

D’altra banda, quan aquesta agressivitat és generada pels pares, es pot deure a varis factors com l’estrès de la vida diària o el sobre-proteccionisme als fills.

Quins són els valors que hem de recuperar a l’esport?

Per mi el més important seria recuperar el treball en equip i els valors com el respecte, la solidaritat, el compromís i la responsabilitat, entre d’altres. L’esport pot ajudar als nens a entendre-ho.

Quins projectes estàs preparant actualment?

Actualment estic engegant un projecte que hem té molt il·lusionat . A les instal·lacions UFEC on treballo, a partir de l’Octubre oferirem una nova activitat extraescolar (Multiesport) per a nens entre 5 i 12 anys on els iniciarem al món de l’esport d’una manera més lúdica i on l’esport serà el vehicle que utilitzarem per transmetre una sèrie de valors amb imaginació i creativitat.

En aquesta competició, el resultat esportiu tindrà un pes important, però també tindran incidència en el resultat final d’altres aspectes com la participació dels components dels equips i el respecte que mostrin durant els partits els entrenadors, els pares i els jugadors de cada equip.

El Robert espera que aquest plantejament serveixi als nens per gaudir de l’activitat i desenvolupar un hàbit tan saludable com l’esport i, sobretot, per adquirir en la seva etapa de formació una sèrie de valors i bones actituds com la tolerància, el respecte o la solidaritat que, tant de bo, tinguin sempre presents en les seves vides.

Crèdits : foto CU Swimming and Diving 15 d’Angela Radulescu