Malalties més freqüents durant l’hivern a les llars d’infants i escoles primàries. (I)
S’han acabat les vacances, això vol dir que comença una nova temporada. Temps d’escola, començar per primera vegada després d’haver estat tot l’estiu amb els pares, avis i demés família.
Hi ha qui comença a la Llar d’infants, i hi ha que comença l’escola per primera vegada. Cal preparar-nos a tots nens i pares, per aquest nou període de la vida que els vostres fills van descobrint dia a dia.
Perquè es posen malalts tant sovint els nens?
Quan els nens van per primera vegada a la llar d’infants o a l’escola primària, es trobaran amb altres nens i començaran les primeres malalties de la infància.
El Dr. Jordi Pou, cap del Servei de Pediatria de l’Hospital Sant Joan de Déu va donar una xerrada adreçada als pares sobre “Constipats, polls, diarrees… i altres problemes de salut relacionats amb l’escola“. N’hem extret un resum dels conceptes principals que volem compartir en aquest article. Us recomanem el video, en un llenguatge planer però rigurós, el Dr Pou explica aquests problemes per tal de poder afrontar-los millor.
Perquè es posen malalts els nens:
Hem de tenir en compte que els nens que van a l’escola, emmalalteixen 2 vegades més que els nens que no hi van, (excepte en el cas que tinguin germans). El primer any d’escola el nen, es posa 3 vegades més malalt que quan ja està escolaritzat. Hi ha un promig de 8 a 10 malalties, la majories infeccions respiratòries altes, a l’any. Equival a una malaltia per mes.
- El seu sistema immunitari és immadur i anirà madurant a mida que anirà rebent impactes d’infeccions, això passa durant els 6 primers anys, que és l’equivalent als primers contactes amb altres nens.
- La seva anatomia, tots els seus conductes respiratoris i de comunicació, són molt més estrets i tortuosos que els d’un adult. A mida que vagi creixent, aquests s’aniran estirant.
- Hi ha moltes malalties que són contagioses abans que apareixen els símptomes.
- Hi ha nens portadors asimptomàtics
- Les normes higièniques, són més dificultoses
- Els nens de pares fumadors, està comprovat que es constipen més freqüentment que els de pares no fumadors
Quines són les malalties més freqüents:
- Infeccions respiratòries de vies altes. (Mocs): Rinofaringitis, amigdalitis, adenoïditis, otitis.
- Diarrees: Per infeccions víriques i infeccions parasitaries.
Totes aquestes malalties van acompanyades de febre majoritàriament.
- Polls.
Parlem de la febre:
El cos humà té el centre termoregulador situat al cervell a nivell de l’hipotàlem. Serveix per regular la temperatura del cos per tal de protegir els òrgans vitals. La temperatura habitual és de 36ºC- 37,5ºC.
La febre és un mecanisme de defensa davant les infeccions, el cos s’esforça per mantenir la temperatura adequada dels òrgans vitals. Si hi ha algun agent que pot desequilibrar la temperatura, el centre termoregulador actua de manera que fa augmentar la temperatura del cos per evitar el refredament dels òrgans vitals, evita les pèrdues de calor generant calor amb contraccions musculars i fa una contracció de la circulació perifèrica per mantenir una bona circulació en els òrgans vitals:
- Estimula i activa el sistema immunitari.
- Provoca taquicàrdia.
- Treu la gana.
- Fa que el nen estigui menys actiu, i per tant està en repòs.
- Per si sola la temperatura destrueix gèrmens.
Quan un nen està malalt, l’objectiu principal ha de ser curar-l’hi la malaltia i després ja anirà baixant la temperatura per si sola conseqüentment.
Consells:
- No abrigar massa el nen
- Oferir-li líquids
- No forçar-lo a menjar
- Procurar el repòs
- Observació d’altres símptomes (taques al cos, respiració dificultosa, dolor, etc)
- Donar antitèrmics per què el nen se senti millor si està molt molest.
Les malalties respiratòries:
Les malalties respiratòries són les responsables més freqüents de baixes a les escoles. Els nens durant el seu primer any d’escola o llar d’infants, poden patir entre 8 i 10 infeccions respiratòries. La freqüència és deguda a :
- La fàcil transmissió: A través de tos i esternuts, joguines i estar tancats tots junts.
- L’anatomia del nen: Tots els seus conductes respiratoris i les comunicacions amb les vies respiratòries, són més curts i tortuosos, dificultant la retenció de mucositat infecciosa.
Les malalties respiratòries més freqüents, són a les de vies altes:
- Adenoïditis: és la inflamació de les
glàndules adenoides o carnots. Aquestes glàndules es troben darrere de les fosses nassals , degut a la seva situació, si hi ha una infecció, aquesta es pot escampar fàcilment cap a la oïda, provocant otitis, i a la faringe, provocant faringitis o amigdalitis.
- Otitis: és la infecció de l’oïda mitja
. Quan hi ha una infecció a aquest nivell, és
possible que vingui derivada de les adenoides ja que es comuniquen a través de la Trompa de Eustaquio.
En qualsevol cas sempre cal contactar amb el vostre metge pediatre o infermera de referència si teniu qualsevol dubte, això no només us donarà més tranquilitat sinó que permetrà fer el millor diagnòstic i aplicar el millor tractament.
Ben aviat pejarem un altra post amb més malalties relacionades amb aquesta etapa de la infància i l’escola.
Retroenllaç: Malalties més freqüents durant l’hivern a les llars d’infants i escoles primàries. (II) | isalutacasa
Retroenllaç: Malalties més freqüents durant l’hivern a les llars d’infants i escoles primàries. (III) | isalutacasa