Malalties més freqüents durant l’hivern a les llars d’infants i escoles primàries. (III)
Avui parlarem d’un dels problemes més habituals a l’escola : els polls ( Pediculus Humanus Capiti). En dies anteriors hem parlat sobre les malalties més freqüents (I) , com infeccions respiratòries i les reaccions amb febre en els primers dies d’escola dels infants i les malalties de l’aparell digestiu (II) que sovint causen: pèrdua de gana, diarrees, vòmits, etc…
Quan els nens van per primera vegada a la llar d’infants o a l’escola primària, es trobaran amb altres nens i és molt possible que la incomoditat dels polls aparegui.
Sense ser greu, és un dels problemes més habituals de les escoles i que amoïna en quant a incomoditat, als pares.
En uns vint-i-cinc minuts del vídeo Maleïts polls del programa Quèquicom de TV3, us explicaran d’una manera molt didàctica què fer tot aclarint aspectes mal entesos o desconeguts. És força recomanable per entendre perquè cal treure les llémenes d’una a una i amb molta paciència.
Els polls s’alimenten de sang i els símptoma més característic és la picor al cap i clatell. El diagnòstic es fa per simple visualització del paràsit.
Cal tenir en compte:
- La infestació per polls no respon una manca de higiene
- No te res a veure amb cabells llargs, rentats més o menys freqüents amb sabó, ni el raspallat de cabells més o menys freqüent.
- És un paràsit exclusivament humà
- No representa cap perill per la salut.
- Es transmeten directament d’una persona infestada a una altra
- No és tant habitual la transmissió per estris com pintes o gorres.
- Els polls poden viure 2 dies fora del cap mentre que les llémenes (que són els ous que pon el poll), necessiten la temperatura del cos humà per sobreviure. Les llémenes que no estan enganxades als cabells prop del cuir cabellut, acabaran morint i no en sortiran polls.
- El període d’incubació des de la posada d’ous, és de 10-14 dies.
- És important saber, que no existeix cap fàrmac que mati les llémenes. Sí que maten els polls però les llémenes s’han de treure manualment amb la pinta.
- Els fàrmacs, que maten els polls però no les llémenes, més utilitzats són la Permetria, (1-5%), Malation (Fivit), Lindano, Cromation.
- Quan el nen ha estat tractat, pot tornar a l’escola, però les llémenes s’han d’anar traient.
- Si un nen torna a l’escola amb llémenes, gairebé segur que al cap de 10-14 dies tornarà a tenir polls i infestarà a altres companys.
- S’ha de rentar bé les coixineres i gorres.
- Les colònies preventives, no serveixen per res, com tampoc tirar insecticida a casa.
- El que acaba amb els polls, és treure les llémenes d’una en una i amb paciència, sinó es tornen a produir.
Fins aquí, el darrer capítol de les malalties més freqüents a les llars d’infants i escoles primàries.